Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Ανθρώπινα Δικαιώματα: άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που, όπως είναι γνωστό, κατοικοεδρεύει στο Στρασβούργο, θεωρείται ο μέγας θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν δέχεται «μύγα στο σπαθί του» όταν υπάρχουν κρούσματα παραβίασής τους στις 47 ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του.

 
Με αυτή τη δουλειά, την εποπτεία δηλαδή των χωρών-μελών για το αν εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις αξίες του πανευρωπαϊκού αυτού οργανισμού, που βασικώς είναι η διατήρηση της ειρήνης, η ενίσχυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασχολούνται πάνω από δέκα επιτροπές, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κοινοβούλιο του οργανισμού.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης όμως συμμετέχουν και ως παρατηρητές, που έχουν δεσμευθεί με τις υπογραφές τους να σέβονται και να μην παραβιάζουν τις αρχές του οργανισμού, και ορισμένες άλλες χώρες, εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Μεξικό και το Ισραήλ.

Καταμεσής της Μεγάλης Εβδομάδας, λοιπόν, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή τις εκτελέσεις κάποιων θανατοποινιτών που έγιναν πρόσφατα στο Αμέρικα και το Ζαπάν, ύψωσε το ανάστημά της και υιοθέτησε «διακήρυξη», με την οποία απαιτούσε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να σταματήσουν τις εκτελέσεις και να ενστερνιστούν τα κελεύσματα του οργανισμού, που είναι υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής σ' όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο αυτές χώρες, ως παρατηρητές στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν ιερά υποχρέωση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προάγουν την ειρήνη και να ενισχύουν με τις πράξεις τους την καλώς εννοούμενη δημοκρατία.

Ωστόσο τρεις μέρες τώρα η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς τη Συρία, διαταράσσοντας την ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παραβιάζοντας σωρηδόν το δικαίωμα της ζωής, αφού, εξαιτίας των βομβαρδισμών, χάνουν τη ζωή τους άμαχοι και παιδιά, και δείχνοντας μια περίεργη αντίληψη για την εφαρμογή της εξαγόμενης... δημοκρατίας.

Κανείς όμως από τους φλύαρους ενασχολούμενους με τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν βρήκε να πει μια κουβέντα και να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, που διασαλεύουν την ειρήνη και προκαλούν βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλο το ένα κράτος-παρατηρητής, άλλο το άλλο, ή άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

[ΠΗΓΗ: Νίκος Ρούσσης, Γράμμα απ’ το Στρασβούργο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 08-05-2013]